Speedsters


Välkommen till Speedstersektionen!

Vi är två T-Ford entusiaster som båda närt en dröm om speedsters, nu när vi har förverkligat den har vi under resans gång även förstått att fler tycker sådant här är både skoj och intressant. Det är det huvudsakliga skälet till att vi nu tagit initiativet till att grunda en speedstersektion i Svenska T-Ford klubben. Hujedamig kanske de renlärige tänka, några sådana har ju aldrig rullat ut från någon Fordfabrik!

Det är nog inte helt absolut sant egentligen, Ford experimenterade med olika rekordvagnar tidigt, dessutom ställde man upp i olika uthållighetstävlingar med modifierade T-Fordar. Både Henry och Edsel finns fotograferade i olika speedsters, det googlar man lätt fram. Parallellt så kastade ungdomar lystna ögon på uttjänta T-Fordar och gav dem ett nytt modifierat liv, dåtidens hotrods. Samtidigt utvecklades en enorm eftermarknad för mer eller mindre lyckade komponenter att förbättra/förändra sin vagn med. Kanske de som trånade efter en Mercer tog den lite billigare vägen via en T-Ford. Just detta lutar vi oss mot och inriktar oss således mot modifieringar från tiden (10 – 20-talet). Större förändringar med moderna komponenter finns det andra klubbar som hanterar framgångsrikt.

”Syftet är att bevara och utveckla intresset för de bilar och den teknik som i många fall blev T-Fordarnas andra liv men samtidigt stod för dess utveckling.”

Vi kommer att fixa en flik på hemsidan där mer information läggas upp, vi är inte helt klara med hur allt kommer att fungera men tanken är att intresserade skall kunna anmäla sig till en e-postlista som vi kan använda för riktade utskick. Utbyte av erfarenheter, tankar och idéer, dela bilder på sina vagnar. Det kommer även att bli en Speedsteravdelning i kommande T-blad dit vi hoppas få många fina bidrag. Håll utkik här på hemsidan så kommer mer information där.

Det här är min historia – Christer Martin-Löf

Det här är min historia – Christer Martin-Löf
Jag började renovera min första T-Ford på 70-talet, på den tiden hade åtminstone jag ingen aning om vad en speedster var. Det ändrades snabbt den dagen en medlem helt plötsligt dök upp med en kanariegul speedster med spetskylare. Pelle-plåt hade redan då ett rykte om sig att vara en skicklig renoverare, men detta gick utanpå allt som jag hade sett tidigare. Helt såld planerade jag där och då för min nästa T-Ford, detta redan innan min 23a ens var chassiklar. Åren gick och min gode vän Adrian Praag höll mitt veteranbildintresse vid liv genom att bjuda med mig på div rallyn, det visade sig snart att vi båda hyste ett stort intresse för speedsters och racerbilar som lät mycket, bilar som gav hönsskinn på kroppen som Ad brukade uttrycka det. Ingemar Ahlqvists racerbilar körde vi tillsammans med på de första Gärdesloppen, Uffe Smiths enorma Bentleys när vi körde Roslagens famn. Många år senare berättade Ad för mig, han hade blivit sjuk och behövde något att sysselsätta sig med för att hålla humöret uppe, han föreslog resolut att det var dags att tillsammans förverkliga drömmen om en speedster. Sagt och gjort, med utgångpunkt i ett objekt från 1914 med dålig kaross skred vi till verket. Resultatet ser ni på bilden nedan.

Det här är min historia – Jonny Eriksson

För mig var allt som gällde Alfa Romeo och deras historiskt välrenommerade bilracing och hur dom använder sig stolt av sin racinghistoria och teknik i sina kommersiella bilar än idag. det fick mig att köpa ett par alfor från 70-talet. Jag visste inte ens då att det fanns äldre racerbilar att få tag i. Men så började jag på ett nytt jobb och fick en ny kollega vid namn Magnus Andersson som hade flera T-Fordar. Han hade också ett T-Fords-chassi till salu. Chassiet köpte jag och där och då började jag forma min uråldriga racerbil i huvudet. Jag letade frenetiskt information om gamla tillbehör och ”speed equipment”. Märken som, Rajo, Roof, Frontenac, Green Engineering mfl, dök upp. Det som lockade mitt intresse i det här var att för hundra år sedan var trimning nästan ett hantverk och ett kunnande som man lärde sig genom praktisk erfarenhet. Man fick skruva lite och brotta sig fram för några extra hästkrafter. Idag kan man ju tex köpa ett trimchip med 100 extra hästar. Min bild av en speedster gick ifrån, en vrålsänkt 20-tals T-Ford med väldigt enkelt karrosseri, en strömlinjeformad 20-tals racingbil, till en mässingsfords-speedster. Det blev det sistnämnda denna gång. Nästa projekt är blir en 1925 T-Ford med Mercury-kaross.